A Végfordulat

Keresés az archívumban

A Végfordulat
1
Eredeti méret
A Végfordulat
2
Eredeti méret

A Végfordulat 1970. március 10-én G.Nagy Béla felvételén.

Hárs József utcanévjegyzékében olvashatjuk, hogy a közterület első hivatalos elnevezése 1706-ban Rückherzu volt - eredete 1606 előtti - , ezt váltotta 1837-ben a Végfordulat név. Ugyanakkor Heimler Károly 1936-ban megjelent topográfiájában kétféle magyarázattal is szolgál az utca nevének eredetét illetően, bár az első, Mohl Adolf által vélt változatot el is veti, arra hivatkozásul, hogy a német elnevezés nem Rückherzu, hanem Ruckherzu, s mint ilyen nem függhet össze a Mohl által vélelmezett eredettel (zurück), mely szerint az egykori zsákutcából az oda betévedőknek vissza kellett fordulniuk. Ha ugyanis a szó "u"-betűvel írandó, úgy az a Ruck-herzu (sorakozz, csatlakozz hozzánk) elnevezéshez köthető. Ahogy azonban fentebb említettem, Hárs József kutatásai a Mohl-féle változatot erősítik.

Heimler azonban a következőt tartja valószínűbbnek:

"A néphagyomány szerint a kurucvilágban a város védelmére kirendelt polgárokat ott biztatták kitartásra "Ruckherzu"-val. Amikor Bocskay hadai 1605-ben Sopron városát hét hétig ostromolták, a polgárság Trautmannsdorf Antal ezredes részvételével győzelmes kirohanást rendezett, sikerének hatása alatt azt kiabálta az ellenség felé: Ruck herzu! Állítólag egy Genzer nevű polgár házán olvashatók voltak e szavak."

Az ugyancsak Hárs József által (is) kutatott Geiger krónikában az "ü" betűs írásmód olvasható, míg Becht Rezső illetve Csatkai Endre az "u" betűs változatot használják.

Sopron 1895-96-os, honlapunkon közzétett térképén ugyancsak ez a változat szerepel.

Ha nem is sikerült minden kétséget kizáróan megfejtenünk a "rejtélyt", remélem, sikerült kellően átfogó keresztmetszetet adni egy furcsa nevű soproni utca nevének eredetéről és annak lehetséges írásmódjáról.

A fotós ugyanezen a napon a Halász utcától is készített felvételeket, ezeket ide kattintva tekinthetik meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1970. március 10.
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó dokumentum
Forrás

Heimler Károly: Sopron topográfiája, 1936. p.275.
Hárs József: Geigerék színes krónikája, Szülőföldünk pályázat 2008. p. 40.
Dr. Csatkai Endre: A soproni utcanevek történetéhez, Soproni Szemle, 1937/1. p. 42.
Becht Rezső: Soproni évszakok - Ősz.
https://harsjozsef.hu/utcanev_kereso?field_telepules_tid=All&field_sopr… - Letöltve: 2019.05.29.

Szerző
1970
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2019. június 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.