Várkerületi részlet az 1940-es évekből

Keresés az archívumban

Várkerületi részlet 1944-ből
Várkerületi részlet 1944-ből
1
Eredeti méret
Kerpely Jenő Claudius emléktáblája
Kerpely Jenő Claudius emléktáblája - Szakál Ernő alkotása - a Várkerület 65. számú ház homlokzatán (Bárdics József felvétele)
2
Eredeti méret
Füredi Oszkár hirdetése
Füredi Oszkár hirdetése, mely a fenti fotónál korábbi időpontban jelent meg, itt még a régi házszám olvasható.
3
Eredeti méret
Hackstock Károly (1856-1936)
Hackstock Károly (1856-1936) (Kép: Halász H. Imre: Soproni és sopronmegyei fejek)
4
Eredeti méret
Hackstock Károly hirdetése
Hackstock Károly hirdetése, mely a fenti fotónál korábbi időpontban jelent meg, itt még a régi házszám olvasható.
5
Eredeti méret
Hackstock Károly (1856-1936)
Hackstock Károly (1856-1936) időskori portréja (Tóth Sándor gyűjteményéből)
6
Eredeti méret

Az 1944-ben a Várkerületről készült felvétel megannyi érdekességet rejt, ezek közül a fotó bal oldalán lévő házsor, a Várkerület páratlan oldala, annak is néhány épülete kerül most fókuszpontba.

A sorban az első, a 63-as számú ház, mely csak részben mutatkozik a fényképen, Schneeberger Adolf üzletét látjuk a földszintjén - a céget ekkor már utódai vezették. A szomszédos, 65-ös számú, 1941-ben gondosan felújított épületben esernyős és műköszörűs kínálja szolgáltatásait ott, ahol egykor Röttig Gusztáv kereskedése várta a vásárlókat. Az üzlet előtt hirdetőoszlop, rajta a BOON cacao és csokoládégyár plakátjai. Ebben az épületben lakott Kerpely Jenő Claudius (1896-1977) költő, műfordító és drámaíró. A Városszépítő Egyesület a felvétel készítése után negyven esztendővel, 1984-ben avatott emléktáblát a homlokzaton, mely a mai napig őrzi a neves, ám kissé elfeledett irodalmár emlékét.

A házsorban a következő a 67-es számú Füredi-ház, a jeles soproni építész Füredi Oszkár szülőháza és otthona. Az épület alsó szintjén 1908 óta működött Hackstock Károly (1856-1936) vaskereskedése. A portált közelebbről ebben a bejegyzésünkben tekinthetik meg. Az ismert és elismert soproni kereskedőről 1933-ban így írt Halász H. Imre: "Hackstock Károly a régifajta, megbízható, törekvő, nagy szakértelemmel dolgozó üzletemberek közül való, akit egyéni érdemeiért széles kőrben tisztelnek, becsülnek." A kép készítésekor a céget már fiai vezették. Érdekesség, hogy míg a családi üzlet a 67-es szám alatt volt (mai számozás szerint), a raktárbázis a 63-as számú ház udvarán, a család pedig a fotón szintén látható 69-es szám alatt lakott.

Ha gondolatban továbbsétálnánk az utcán, minden egyes ház mesélne, ezekről szinte kivétel nélkül hosszabban is olvashattak már korábbi bejegyzéseinkben, így például az egykori Magyar Király fogadóról, a Pannónia Szállóról, Léderer testvérek üzletéről, vagy a Royal kávéházról. De ígérem, hogy folytatása következik - házról házra.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1944
Szerző
1944
A bejegyzés létrehozása: 2020. február 29.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.